Przepis na Chleb z mąki z pełnego przemiału

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3357
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Pieczywa

Domowy zdrowy chleb

Zdjęcia

Składniki

  • mąka pszenna pełnoziarnista 500 gram
  • sól 1 łyżeczka
  • drożdże 2,5 dag
  • woda letnia 1 i 1/4 szklanki
  • pestki dyni 1 garść
  • pestki słonecznika 1 garść
  • płatki owsiane 1 garść

Jak zrobić Chleb z mąki z pełnego przemiału?

Drożdże rozpuścić w wodzie, dobrze wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Zrobić dołek, wlać drożdże, wsypać ziarna i płatki. Wlać wodę i mikserem z hakiem chlebowym wymieszać wszystko na jednolitą masę.

Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie, przełożyć ciasto do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem, wierzch posypać słonecznikiem. Ciasto odstawić ponownie na godzinę do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni.

Przed włożeniem chleb posmarować wodą. Chleb włożyć do piekarnika i piec przez około 40 minut aż do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć z foremki i odstawić do ostygnięcia.

Podobne przepisy

Chlebek z papryką

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-12-18

Dodany przez: viencela

Kategoria: Pieczywa

Bagietka z czosnkiem i serem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-29

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Pieczywa

Bagietka z masłem czosnkowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-10

Dodany przez: robbo

Kategoria: Pieczywa

Chleb z garnka

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1440 min.

Data dodania: 2024-03-22

Dodany przez: bernika

Kategoria: Pieczywa

Grzanki ziołowe

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-04

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Pieczywa

Chleb na zakwasie z dodatkami

Ile porcji: 4

Data dodania: 2024-01-13

Dodany przez: dorlill

Kategoria: Pieczywa