Przepis na Chleb z garnka

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
1440 min.
Czas przygotowania:
24 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2283
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Pieczywa

Domowy chleb z garnka

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Chleb z garnka?

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Wlewamy wodę i mieszamy łyżką, mikserem lub ręką, jak kto woli. Mieszamy krótko, tylko tyle żeby wszystko się połączyło.

Miskę nakrywamy folią i odstawiamy na minimum 12, a lepiej na 18 godzin. Miska ma stać w normalnej pokojowej temperaturze.

Po 12-18 godzinach ciasto wykładamy na omączony blat, lekko je rozpłaszczamy nadając prostokątny kształt, teraz odgazowujemy czyli pozbywamy się nadmiaru gazów wytworzonych przez drożdże, poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie jego naciskanie otwartymi dłońmi i kładziemy gładką stroną do góry a złączeniem w dół np na misce wysmarowanej odrobiną oliwy i posypanej otrębami, kaszką kukurydzianą lub sezamem albo niczym jeśli robimy bez ziaren.

Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na blacie na ok. 2 godziny lub aż chleb powiększy się ok. 2 razy. Teraz nagrzewamy piekarnik wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec chleb (garnek bez plastikowych elementów). Naczynie musi grzać się ok. 1/2 godziny od włączenia piekarnika, musi być bardzo gorące.

Chleb odwijamy i zsuwamy do garnka, albo pomagamy sobie tylko rękoma. Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika, można teraz obniżyć temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy ok. 10-15 minut.

Chleb po upieczeniu studzimy na kratce. Mąka użyta to mąka wiejska typ 650, ale można użyć nawet mąki tortowej lub poznańskiej czy innej podobnej.

Podobne przepisy

Bułeczki drożdżowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-12-01

Dodany przez: goofy9

Kategoria: Pieczywa

Mega kanapka dla niejadka

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-11-02

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Pieczywa

Domowy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-03-23

Dodany przez: bernika

Kategoria: Pieczywa

Chleb z mąki z pełnego przemiału

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-03-22

Dodany przez: bernika

Kategoria: Pieczywa

Chleb drożdżowy z kminkiem

Ile porcji: 4

Data dodania: 2023-08-30

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Pieczywa

Bułki do hamburgerów i kebabów

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-12-05

Dodany przez: malina

Kategoria: Pieczywa