Przepis na Zapleśniak

Dodano przez:
Ile porcji:
12
Łączny czas przyrządzania:
80 min.
Czas przygotowania:
80 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1934
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Zapleśniak?

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie. Wybić jajka. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do ciasta. Do mąki dodać margarynę pokrojoną w kostkę, cukier i śmietanę. Zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao i zagnieść na gładką masę. Ciasto schłodzić. Jedną częścią jasnego ciasto wylepić przygotowaną blaszkę. Na ciasto wyłożyć dżem jabłkowy wymieszany z cukrem waniliowym ew. starte jabłka. Na to skubiąc palcami położyć ciemne ciast. Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na kakaowe ciasto. Na wierzch położyć ostatnią część ciasta.Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Sernik na zimno

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-04-22

Dodany przez: nena17

Kategoria: Ciasta

Ciasto marchewkowo-cynamonowe

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-11-06

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Błyskawiczny sernik na zimno

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-11-17

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciasto z Kubusiem

Ile porcji: 32

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-03-17

Dodany przez: ilka_86

Kategoria: Ciasta

Chrusty

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-29

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Trujkolorowiec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-09-11

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta