Przepis na Zapleśniak

Dodano przez:
Ile porcji:
12
Łączny czas przyrządzania:
80 min.
Czas przygotowania:
80 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1952
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Zapleśniak?

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie. Wybić jajka. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do ciasta. Do mąki dodać margarynę pokrojoną w kostkę, cukier i śmietanę. Zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao i zagnieść na gładką masę. Ciasto schłodzić. Jedną częścią jasnego ciasto wylepić przygotowaną blaszkę. Na ciasto wyłożyć dżem jabłkowy wymieszany z cukrem waniliowym ew. starte jabłka. Na to skubiąc palcami położyć ciemne ciast. Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na kakaowe ciasto. Na wierzch położyć ostatnią część ciasta.Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Szarlotka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-21

Dodany przez: netha

Kategoria: Ciasta

Pyszne ciasto

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-17

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ciasta

Kruszonka do ciast

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-10-01

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciasto drożdzowe z nadzieniem makowo – cukiniowym

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-08-30

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-26

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Placek czekoladowy

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-10-06

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta