Biszkopt:
oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić. Przekroić na pół (pionowo i poziomo). Ułożyć przeciwlegle od siebie.
Krem:
2 szklanki mleka zagotować a w połówce rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Margarynę dokładnie utrzeć (zmiksować z cukrem pudrem)dodawać po łyżeczce zimnego budyniu ciągle miksując oraz kakao. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i wymieszać.
Nasączenie:
wodę zagotować, dodać cukier i wymieszać. Dodać kilka kropel aromatu rumowego i kwasku cytrynowego, dokładnie wymieszać i ostudzić.
Nasączyć biszkopty. Posmarować marmoladą i wyłożyć krem, rozsmarować i dodać pokruszoną czekoladą, rozsmarować szpatułką. Na koniec dokładnie obłożyć boki kremem cały tort i dowolnie udekorować. (ja na wierzch rozrobiłam krem śmietanowy i ozdobiłam plastrami nektarynek, posypałam pokruszoną czekoladą i ozdobiłam perełkami. )po udekorowaniu wstawić torcik do lodówki.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta