Przepis na Tort-motyl

Dodano przez:
Ile porcji:
15
Łączny czas przyrządzania:
115 min.
Czas przygotowania:
90 m
Czas pieczenia:
25 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1707
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Biszkopt ciemny;

krem

  • margaryna Kasia 2 kostki
  • cukier puder 1 szklanka
  • budyń czekoladowy 2 opakowania
  • mleko 2,5 szklanki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyzki
  • pokruszona czekolada 3 łyżki
  • marmolada

nasaczenie

  • woda 1 szklanka
  • esencja rumowa 4 krople
  • kwasek cytrynowy 0,5 łyżeczki
  • cukier 5 łyżek

dodatkowo

  • krem smietankowy 1 opakowanie
  • nektarynki 2 sztuki
  • perełki cukrowe 10 sztuk

Akcesoria

  • piekarnik,blacha,łyżka,lodówka

Jak zrobić Tort-motyl?

Biszkopt:
oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić. Przekroić na pół (pionowo i poziomo). Ułożyć przeciwlegle od siebie.

Krem:
2 szklanki mleka zagotować a w połówce rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Margarynę dokładnie utrzeć (zmiksować z cukrem pudrem)dodawać po łyżeczce zimnego budyniu ciągle miksując oraz kakao. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i wymieszać.

Nasączenie:
wodę zagotować, dodać cukier i wymieszać. Dodać kilka kropel aromatu rumowego i kwasku cytrynowego, dokładnie wymieszać i ostudzić.

Nasączyć biszkopty. Posmarować marmoladą i wyłożyć krem, rozsmarować i dodać pokruszoną czekoladą, rozsmarować szpatułką. Na koniec dokładnie obłożyć boki kremem cały tort i dowolnie udekorować. (ja na wierzch rozrobiłam krem śmietanowy i ozdobiłam plastrami nektarynek, posypałam pokruszoną czekoladą i ozdobiłam perełkami. )po udekorowaniu wstawić torcik do lodówki.

Podobne przepisy

Tort na 45 urodziny

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-08-02

Dodany przez: eva45

Kategoria: Ciasta

Amoniaczki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-06-16

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka przekładane

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-02-06

Dodany przez: madeleine

Kategoria: Ciasta

Ciastka

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-09-26

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Biszkopt kakaowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-23

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ciasta

Wuzetka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-09-11

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Ciasta