Przepis na Szarlotka z migdałami i rodzynkami

Dodano przez:
Ile porcji:
20
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
90 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1301
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

ciasto

nadzienie

kruszonka

  • cukier drobny 1 szklanka
  • mąka 1 szklanka
  • masło 12,5 dag

Akcesoria

  • tortownica
  • garnek
  • nóż
  • łyżka
  • tortownica
  • wałek

Jak zrobić Szarlotka z migdałami i rodzynkami?

Z mąki pszennej, masła (35 dag), cukru (0,75 szklanki) i całego jajka przygotować kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

Jabłka obrać, pokroić. W garnku przygotować karmel z cukru, dolać do niego około 75 ml wrzątku ciągle mieszając. Należy uważać, żeby cukier się nie zbrylił (nie może zrobić się twardy).

Gdy syrop będzie gotowy dodać do niego jabłka i poddusić. Gdy jabłka będą miękkie dodać cynamon, rodzynki i płatki migdałowe. Jabłka odstawić do przestudzenia ( jeśli jabłka są zbyt wilgotne można dodać do nich np. bułkę tartą, żeby je zagęścić).

W tym czasie przygotować kruszonkę z 1 szklani mąki, 1 szklanki cukru i 12, 5 dag masła lub margaryny. Kruszonkę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Kruche ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować, wylepić nim dno i boki tortownicy, dno nakłuć widelcem.

Na ciasto wyłożyć jabłka, następnie zetrzeć kruszonkę wyjętą z zamrażalnika. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut.

Podobne przepisy

Raffaello inaczej

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-07

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ciasta

Jabłecznik z bitą śmietaną

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-24

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Bezowo-śliwkowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-01

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Placek porzeczkowy z kruszonką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-17

Dodany przez: enia

Kategoria: Ciasta

Tort truskawkowo – śmietankowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-14

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Kolorowe ciasto

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-19

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta