Przepis na Ciasto a’ la Snickers

Dodano przez:
Ile porcji:
20
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
90 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1118
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

biszkopt

masa

  • budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • mleko 2 szklanki
  • masło roślinne 25 dag
  • cukier puder 3-4 łyżki

dodatkowo

  • posiekane orzechy włoskie 1-1,5 szklanki
  • mleko skondensowane słodzone 1 puszka
  • posiekane orzechy laskowe 1 szklanka

Akcesoria

  • miska
  • mikser
  • blaszka do pieczenia
  • łyżka
  • garnek
  • trzepaczka
  • nóż

Jak zrobić Ciasto a’ la Snickers?

Jajka wyparzamy, żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je mikserem na sztywną pianę. Żółtka łączymy z cukrem i ucieramy bądź miksujemy na puszystą masę( cukier powinien być nie wyczuwalny). Do masy żółtkowej wsypujemy mąkę pszenną i proszek, następnie mąkę ziemniaczaną, mieszamy( może być mikserem). Gdy uzyskamy jednolitą, gęstą masę, wówczas dodajemy do niej po łyżce piany z białek ciągle mieszając( teraz już ręcznie, bardzo delikatnie). Gdy wmieszamy już całą pianę, wówczas przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt przekroić na dwa blaty.
Mleko skondensowane słodzone wkładamy( całą puszkę) do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do 2 godzin na niewielkim ogniu. Po wystudzeniu otwieramy puszkę.
Budyń gotujemy na mleku i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
Na pierwszym blacie biszkoptowym rozsmarowujemy pół puszki mleka skondensowanego, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi i nakładamy masę. Całość przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, smarujemy go pozostałym mlekiem skondensowanym i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Podobne przepisy

Ciasto makowe ze śmietaną

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-20

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Ciasta

Proste bezy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-28

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Placek porzeczkowy z kruszonką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-17

Dodany przez: enia

Kategoria: Ciasta

Chatka puchatka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-20

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Tort pyszny

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-06-20

Dodany przez: netha

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z masą jabłkową

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-11

Dodany przez: netha

Kategoria: Ciasta