Przepis na Ciasto a’ la Snickers

Dodano przez:
Ile porcji:
20
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
90 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1113
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Receptura została dodana w dniu: 13.05.2011
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2460 osób!
Smacznego!

Zdjęcia

biszkopt

masa

  • budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • mleko 2 szklanki
  • masło roślinne 25 dag
  • cukier puder 3-4 łyżki

dodatkowo

  • posiekane orzechy włoskie 1-1,5 szklanki
  • mleko skondensowane słodzone 1 puszka
  • posiekane orzechy laskowe 1 szklanka

Akcesoria

  • miska
  • mikser
  • blaszka do pieczenia
  • łyżka
  • garnek
  • trzepaczka
  • nóż

Jak zrobić Ciasto a’ la Snickers?

Jajka wyparzamy, żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je mikserem na sztywną pianę. Żółtka łączymy z cukrem i ucieramy bądź miksujemy na puszystą masę( cukier powinien być nie wyczuwalny). Do masy żółtkowej wsypujemy mąkę pszenną i proszek, następnie mąkę ziemniaczaną, mieszamy( może być mikserem). Gdy uzyskamy jednolitą, gęstą masę, wówczas dodajemy do niej po łyżce piany z białek ciągle mieszając( teraz już ręcznie, bardzo delikatnie). Gdy wmieszamy już całą pianę, wówczas przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt przekroić na dwa blaty.
Mleko skondensowane słodzone wkładamy( całą puszkę) do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do 2 godzin na niewielkim ogniu. Po wystudzeniu otwieramy puszkę.
Budyń gotujemy na mleku i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
Na pierwszym blacie biszkoptowym rozsmarowujemy pół puszki mleka skondensowanego, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi i nakładamy masę. Całość przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, smarujemy go pozostałym mlekiem skondensowanym i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Podobne przepisy

Czekoladowe ze skórką z pomarańczy

Ile porcji: 25

Czas przyrządzenia: 64 min.

Data dodania: 2011-12-06

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Mazurek z polewą czekoladową

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-23

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Karpatka Kryśki

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 95 min.

Data dodania: 2011-12-01

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Ciasto bez mąki

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-03

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka „Ananasowe Delicje”

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-05

Dodany przez: dzikiryz

Kategoria: Ciasta

Ciasto beżowe

Ile porcji: 24

Data dodania: 2022-07-10

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Ciasta