Jajka wyparzamy, żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je mikserem na sztywną pianę. Żółtka łączymy z cukrem i ucieramy bądź miksujemy na puszystą masę( cukier powinien być nie wyczuwalny). Do masy żółtkowej wsypujemy mąkę pszenną i proszek, następnie mąkę ziemniaczaną, mieszamy( może być mikserem). Gdy uzyskamy jednolitą, gęstą masę, wówczas dodajemy do niej po łyżce piany z białek ciągle mieszając( teraz już ręcznie, bardzo delikatnie). Gdy wmieszamy już całą pianę, wówczas przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt przekroić na dwa blaty.
Mleko skondensowane słodzone wkładamy( całą puszkę) do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do 2 godzin na niewielkim ogniu. Po wystudzeniu otwieramy puszkę.
Budyń gotujemy na mleku i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
Na pierwszym blacie biszkoptowym rozsmarowujemy pół puszki mleka skondensowanego, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi i nakładamy masę. Całość przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, smarujemy go pozostałym mlekiem skondensowanym i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta