Przepis na Rydze w cieście naleśnikowym

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
50 min.
Czas przygotowania:
20 m
Czas pieczenia:
20 m
Czas smażenia:
10 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2593
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Grzyby

Składniki

  • rydze 0,5 kg
  • mąka do oprószenia grzybów
  • stopione masło 2 łyżki
  • olej słonecznikowy do smażenia

Ciasto

Jak zrobić Rydze w cieście naleśnikowym?

Rydze oczyszczamy, odcinamy korzonki, płuczemy pod bieżącą letnią wodą, osączamy na sicie i rozkładamy na ściereczce do wyschnięcia. Składniki ciasta łączymy a jeśli jest zbyt gęste możemy dodać łyżkę wody gazowanej. Osuszone kapelusze rydzów lekko oprószamy mąką, zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy na rozgrzanym oleju. Obsmażamy z obu stron na rumiany kolor. Placki z rydzów układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy stopionym masłem i wstawiamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Podajemy na ciepło.

Podobne przepisy

Kurki smażone z cebulą

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-01

Dodany przez: Bocja

Kategoria: Grzyby

Wieprzowina z pieczarkami

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-12-15

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Grzyby

Fasolowa sałatka z pieczarkami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-14

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Grzyby

Parowańce z grzybami

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-05-12

Dodany przez: madi356

Kategoria: Grzyby

Muszle z kurkami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-14

Dodany przez: bernika

Kategoria: Grzyby

Bułeczki-Zapiekanki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-19

Dodany przez: Pola

Kategoria: Grzyby