Drożdże rozcieramy w łyżce cukru, dodajemy łyżkę mąki i rozrabiamy w 1/2 szklanki przegotowanego mleka. Rozczyn odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jaja rozbijamy oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty kogel mogel. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn, kogel-mogel, cukier waniliowy, kwasek cytrynowy, sól, pozostałe mleko i cukier. Ciasto wyrabiamy ręką i dodajemy do niego olej i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto formujemy w kulę i odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i ponownie zagniatamy. Ciastem wykładamy wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę keksową (możemy użyć innych foremek np. Na babkę). Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym żółtkiem i możemy posypać kruszonką. Przed wstawieniem do piekarnika, odstawiamy ciasto jeszcze raz do wyrośnięcia. Pieczemy w około 200 stopniach aż ciasto zrobi się rumiane (35 minut).
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta