Jabłka obrać ze skórki, przepłukać i pokroić w kostkę lub zmiksować w blenderze na duże kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać brązowy cukier, 1 łyżeczkę cynamonu, sparzone rodzynki, wymieszać składniki i dusić na małym ogniu przez 10 minut, wystudzić. Osączyć jabłka z syropu.
Mąkę wymieszać z cukrem, 1 łyżeczką cynamonu, proszkiem. Dodać posiekane masło i jajko. Zagnieść ciasto wlewając powoli wodę i uformować kulę, włożyć do lodówki na pół godziny. Potem je rozwałkować, szklanką wyciąć okręgi i nakładać po łyżeczce farszu jabłkowego, zlepić brzegi i uformować rogaliki.
Włożyć do lodówki na 2 godziny. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron. Zimne posypać cukrem pudrem
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery