Przepis na Puszyste jabłkowe racuszki

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1274
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Składniki

  • mleko 2 szklanki
  • jajka 2 szt
  • mąka 1 szklanka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
  • słodkie jabłka 2 szt
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić Puszyste jabłkowe racuszki?

Jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Mleko, żółtka, mąkę, cukier i sól miksujemy na gładką , dość gęstą masę.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z sodą dodajemy do ciasta. Mieszamy.Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę kładziemy łyżką na głęboki tłuszcz na patelni.Smażymy z obu stron na złoto.Gotowe racuszki posypujemy cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Ziemniaczki młode parowane

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-22

Dodany przez: monika4

Kategoria: Jarskie

Kutia tradycyjna

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-24

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Jarskie

Pieczarki w cieście naleśnikowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-23

Dodany przez: netha

Kategoria: Jarskie

Pierś z indyka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-04-19

Dodany przez: monika4

Kategoria: Jarskie

Kopytka serowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-02-03

Dodany przez: enia

Kategoria: Jarskie

Racuszki drożdżowe

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-22

Dodany przez: deserek

Kategoria: Desery