Przepis na Przekładaniec bananowo-czekoladowy

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
1 g
Czas pieczenia:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
804
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

  • banany 6 sztuk
  • cytryna 1/2 sztuki
  • dżem 1 szklanka
  • jaja 5 sztuk
  • cukier 2/3 szklanki
  • mąka pszenna 1/2 szklanki
  • czekolada 1 tabliczka
  • masło 1/2 kostki
  • kawa ropuszczalna 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko 1 szklanka
  • śmietana kremówka 2 szklanki
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • cukier puder 6 łyżeczek
  • czekolada 1,5 tabliczki

Jak zrobić Przekładaniec bananowo-czekoladowy?

Pieczemy biszkopt: masło ucieramy, dodajemy rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladę, miksujemy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i dodajemy do masy. Wsypujemy cukier i ponownie miksujemy. Jaja rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. Ciągle miksując stopniowo dodajemy do masy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy. Ubijamy sztywną pianę z białek i delikatnie łyżką łączymy z masą czekoladową. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy przez nie całe 30 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części, nasączamy kawą wymieszaną z mlekiem. Śmietanę wyjmujemy z lodówki i ubijamy z cukrem na bardzo sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i wlewamy pod koniec ubijania śmietany. Około 1/3 kremowej masy odkładamy a do pozostałej wsypujemy startą czekoladę. Jeden płat biszkoptu smarujemy dżemem, układamy na nim pokrojone w plasterki banany, owoce skraplamy sokiem wyciśniętym z cytryny, nakładamy krem śmietankowo-czekoladowy i nakrywamy druga częścią biszkoptu. Wierzch polewamy odłożoną ubita śmietaną i dekorujemy kawałkami czekolady. Ciasto najlepiej smakuje gdy się je schłodzi przez kilka godzin lub całą noc.

Podobne przepisy

Wafle miętowe

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-16

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Ciasta

3 BIT

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-21

Dodany przez: onana

Kategoria: Ciasta

Cynamonowe ślimaczki

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2023-01-10

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta

Motylki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-12

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Bułki serowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-29

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Lukier do pączków

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta