Pieczemy biszkopt: masło ucieramy, dodajemy rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladę, miksujemy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i dodajemy do masy. Wsypujemy cukier i ponownie miksujemy. Jaja rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. Ciągle miksując stopniowo dodajemy do masy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy. Ubijamy sztywną pianę z białek i delikatnie łyżką łączymy z masą czekoladową. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy przez nie całe 30 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części, nasączamy kawą wymieszaną z mlekiem. Śmietanę wyjmujemy z lodówki i ubijamy z cukrem na bardzo sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i wlewamy pod koniec ubijania śmietany. Około 1/3 kremowej masy odkładamy a do pozostałej wsypujemy startą czekoladę. Jeden płat biszkoptu smarujemy dżemem, układamy na nim pokrojone w plasterki banany, owoce skraplamy sokiem wyciśniętym z cytryny, nakładamy krem śmietankowo-czekoladowy i nakrywamy druga częścią biszkoptu. Wierzch polewamy odłożoną ubita śmietaną i dekorujemy kawałkami czekolady. Ciasto najlepiej smakuje gdy się je schłodzi przez kilka godzin lub całą noc.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta