Kaszę dokładnie płuczemy w kilku wodach i zalewamy letnią woda 2-3 cm ponad kaszę, dodajemy 1/4 łyżeczki soli 1 łyżkę tłuszczu i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut od czasu do czasu mieszając i w razie konieczności dolewając gorącą wodę. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, usuwamy błonkę, i pozostałe kosteczki, dzielimy na pojedyncze piersi. Warzywa myjemy, rozdrabniamy i podgotowujemy w małej ilości wody z dodatkiem ziarenek smaku. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy do niej piersi, sos grzybowy i na małym ogniu lekko je podsmażamy dodając przyprawy: – sól i pieprz oraz swoje ulubione zioła. Gdy piersi będą podsmażone przekładamy je do warzyw i dalej gotujemy do miękkości. Śmietanę zaciągamy kilkoma łyżkami sosu i dokładnie rozrabiamy i wlewamy do sosu cały czas energicznie mieszając by śmietana się nie zważyła. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go zasmażką z mąki. Na talerze rozkładamy gorącą kaszę, po porcji mięsa i sosu oraz surówkę
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne