Przepis na Piersi z drobiu w sosie z kaszą

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
4655
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • piersi kurczaka 2 podwójne szt
  • oliwa 4 łyżki
  • włoszczyzna - bez kapusty 15 dag
  • sól
  • pieprz
  • ziarenka smaku 1 łyżeczka
  • sos TaoTao grzybowy 1 łyżka
  • śmietana 100 ml
  • mąka 2 łyżki
  • kasza mazurska 2 szkl
  • smalec

Jak zrobić Piersi z drobiu w sosie z kaszą?

Kaszę dokładnie płuczemy w kilku wodach i zalewamy letnią woda 2-3 cm ponad kaszę, dodajemy 1/4 łyżeczki soli 1 łyżkę tłuszczu i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut od czasu do czasu mieszając i w razie konieczności dolewając gorącą wodę. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, usuwamy błonkę, i pozostałe kosteczki, dzielimy na pojedyncze piersi. Warzywa myjemy, rozdrabniamy i podgotowujemy w małej ilości wody z dodatkiem ziarenek smaku. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy do niej piersi, sos grzybowy i na małym ogniu lekko je podsmażamy dodając przyprawy: – sól i pieprz oraz swoje ulubione zioła. Gdy piersi będą podsmażone przekładamy je do warzyw i dalej gotujemy do miękkości. Śmietanę zaciągamy kilkoma łyżkami sosu i dokładnie rozrabiamy i wlewamy do sosu cały czas energicznie mieszając by śmietana się nie zważyła. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go zasmażką z mąki. Na talerze rozkładamy gorącą kaszę, po porcji mięsa i sosu oraz surówkę

Podobne przepisy

Mortadela z oczkiem na kanapce

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-11-03

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Mięsne

Ogromny pieróg z ciasta francuskiego

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-09-14

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne

Pałki z glazurowaną marchewką

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 65 min.

Data dodania: 2022-11-25

Dodany przez: enia

Kategoria: Mięsne

Smakowita pieczeń z jabłkiem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1540 min.

Data dodania: 2022-12-12

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Fasolka po bretońsku z boczkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-01-18

Dodany przez: onana

Kategoria: Mięsne

Pulpeciki w sosie porowo-grzybowo-paprykowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-09-17

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Mięsne