Przepis na Pierogi z kapusty i grzybów

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2509
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Grzyby

Smaczne pierogi na wigilijny stół

Receptura została dodana w dniu: 17.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2311 osób!
Smacznego!

Zdjęcia

na ciasto

  • mąka 1 kg
  • gorąca woda
  • sól
  • ew. jajko 1 sz
  • lub tylko żółtko 1 szt
  • olej 1 łyżka

farsz

  • kapusta kwaszona 70 - 100 dag
  • mrożone obgotowane grzyby (kozaczki, podgrzybki, sitaki, maślaki lub inne grzyby leśne) 30 - 35 dag
  • cebula 3 szt
  • olej 4 łyżki
  • sól
  • ew. zioła: majeranek, bazylia
  • pieprz
  • żółtko jaj 1-2 szt

Jak zrobić Pierogi z kapusty i grzybów?

Farsz grzybowo – kapuściany: kapustę jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać odcisnąć i ugotować do miękkości w małej ilości wody. Odcedzić, wystudzić i drobno posiekać. Cebulę obrać posiekać. Grzyby lekko rozmrozić, posiekać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i grzyby i usmażyć, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodać kapustę podgrzać , wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem majerankiem – ew. Dodać żółtko jaja i wymieszać. Ciasto na pierogi : każdy ma swój sprawdzony przepis ale podaję też swój: przesianą na stolnicy mąkę mieszam z odrobiną soli, dodaję jajko lub żółtko, ale przeważnie robię bez jaj, tylko zarabiam mąkę zmieszaną z solą i 1 łyżką oleju, oraz gorącą wodą. Wody dodaję tyle, by wchłonęła się całkowicie, a ciasto było jędrne, jednolite i błyszczące, czyli musi być dobrze wrobione. Wyrobione ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko ciasta nałożyć kopiastą łyżeczkę farszu, który wcześniej został sporządzony. I dokładnie skleić brzegi każdego pieroga. Gotowe pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty, licząc od chwili wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać polane smażoną na oliwie cebulką.

Podobne przepisy

Makaronik i pyszne pieczarki

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-06-12

Dodany przez: MeduzZa

Kategoria: Grzyby

Karkówka nadziewana pieczarkami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1580 min.

Data dodania: 2022-12-11

Dodany przez: malina

Kategoria: Grzyby

Sałatka z grzybów i warzyw na zimę

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-10-03

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Grzyby

Kurki z cebulą

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-08-01

Dodany przez: robbo

Kategoria: Grzyby

Bigos z pieczarkami

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-12-06

Dodany przez: malina

Kategoria: Grzyby

Leczo z grzybów

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-30

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Grzyby