Pyszne, aromatyczne ciasto, którego smak i zapach nierozerwalnie łączy się z bożonarodzeniowym klimatem, skrzypiącym śniegiem, kominkiem z trzaskającym ogniem oraz radością i śmiechem. Polecam!
Cukier wsypujemy do rondla i podgrzewamy stale mieszając. Kiedy zbrązowieje, zalewamy wodą i przez chwilę gotujemy. Dodajemy miód, margarynę i olej. Gdy składniki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do przechłodzonej masy dodajemy jajka, oba rodzaje mąki, sodę rozpuszczoną w mleku, przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Następnie przekładamy je do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni c przez godzinkę.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta