Słodko-kwaśny sos podany tradycyjnie z mięsem i ryżem był zbyt nudny, dlatego postanowiłam wprowadzić odrobinę fantazji do tego dania i zrobiłam muffinki z piersi kurczaka nadziane m.in tym sosem i warzywami
Porcja na 8 muffinek. Mięso piersi przekroić wzdłuż na plastry tak aby można było je rozbić na placki które wejdą do dołka formy na muffiny a część mięsa będzie wystawała ponad niego. Pieczarki kroimy drobno, paprykę w kostkę. Wkładamy mięso do foremek, posypujemy sola i pieprzem, w dołek na dno wkładamy: pieczarki, kawałki papryki, łyżkę sosu chińskiego, posypujemy szczyptą ostrej papryki, pieprzem a na końcu porcją sera wystające kawałki mięsa zakładamy na siebie, tak aby zakryć szczelnie nadzienie. Wierzch smarujemy majonezem i posypujemy natką pietruszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnik do 180 stopni na. Ok 40 minut. W międzyczasie gotujmy ryż. Gdy mięso się upiecze, podgrzewamy na patelni resztę sosu chińskiego. Na talerz wykładamy ryz, na to muffinki, oblewamy sosem i posypujemy świeżo poszatkowanym oregano
Kategoria: Makarony
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne