Niewielką ilość mleko letniego, cukru i drożdży wymieszać aby drożdże się rozpuściły dodać trochę mąki, wymieszać. Miskę z rozczynem przykryć ściereczką i postawić w miejsce ciepłe około 30 minut. Dodać resztę mąki, cukru, mleka i sól, jajko i masło. Zagnieść ciasto, ma być gładkie. Zostawić na około godzinę do podwojenia objętości około 1 godzinę.
Ciasto podzielić na około 15 części, uformować kulki które rozwałkować i posmarować nadzieniem serowym, zwinąć jak naleśnik, później obydwa końce podłożyć pod spód, naciąć z obydwu stron. Ciasto wywinąć na boki i uformować kształt motyla.
Położyć na blaszce oprószonej mąką, przykryć i poczekać do podwojenia swojej objętości. Rozbić jajko i posmarować nim motylkowe bułeczki. Piec około 15 minut w 220 stopniach.
Masa serowa:
ser, cukier puder, masło i żółtko dokładnie wymieszać
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta