Z mleka, drożdży i dwóch łyżek cukru przygotowujemy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dobrze jest przykryć miseczkę z rozczynem lnianą ściereczką. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Całe jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy do niej szczyptę soli, masę jajeczną i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy przez kilka minut ciasto. Gdy będzie odchodziło od dłoni i brzegów miski dodajemy rozpuszczoną margarynę. I ponownie wyrabiamy. Ciasto możemy podsypywać mąką, jeśli wydaje się być zbyt „luźne”. Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 30 minutach, gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrabiamy i raz jeszcze odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie kolejnych 30 minut możemy przystąpić do robienia bułeczek. Od ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy z nich placuszki. Na każdym z placuszków układamy po pół łyżeczki jagód i zlepiamy formując je na kształt jagodzianek. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 30 minut.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta