Przepis na Marynowany pstrąg

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
95 min.
Czas przygotowania:
75 m
Czas pieczenia:
20 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1920
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Aromatyczny pstrąg prosto z grilla

Zdjęcia

Składniki

  • pstrąg 3 szt
  • oliwa 50 ml
  • skórka z cytryny
  • sól morska 1 łyżecka
  • pieprz
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • natka pietruszki
  • koperek suszony 1 łyzeczka
  • dymka zielona
  • czosnek ząbek
  • papryka czerwona słodka 1 łyzeczka
  • kolendra 1 łyżeczka
  • cebula
  • cytryna
  • lubczyk kilka galązek

Jak zrobić Marynowany pstrąg?

Najpierw robię marynatę do ryby. Drobno siekam dymkę, natkę pietruszki, ścieram skórkę na drobnych oczkach. Mieszam razem oliwę, sol, pieprz, skórkę cytrynowa, natkę pietruszki, dymkę, koperek, kurkumę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, kolendrę. Ryby opłukuje, osuszam i nacieram marynatą w środku i z zewnątrz. Tak przygotowane ryby odkładam na godzinę. Kroje w plasterki cebule i cytrynę. Do środka ryby wkładam po kilka plasterków cebuli i cytryny, kilka gałązek lubczyku. Ryby wkładam do specjalnych kratek do pieczenia na grillu i kładę na dobrze rozgrzany grill. W trakcie pieczenia smaruje pozostałą marynatę. Ryby grilluje ok 20 minut, w trakcie pieczenia należy odwrócić. Podajemy z ulubioną sałatką, pomidorkami, plasterkami cukinii oraz cytryny.

Podobne przepisy

Pstrąg w śmietanie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-05

Dodany przez: graszka0604

Kategoria: Ryby

Karp świąteczny

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-13

Dodany przez: kiziolek20

Kategoria: Ryby

Szczupak w panierce

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-13

Dodany przez: malinka

Kategoria: Ryby

Karp w galarecie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-10-03

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ryby

Domowe śledzie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-08

Dodany przez: goofy9

Kategoria: Ryby

Pstrąg faszerowany pastą natkową

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-01

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ryby