Aromatyczny pstrąg prosto z grilla
Najpierw robię marynatę do ryby. Drobno siekam dymkę, natkę pietruszki, ścieram skórkę na drobnych oczkach. Mieszam razem oliwę, sol, pieprz, skórkę cytrynowa, natkę pietruszki, dymkę, koperek, kurkumę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, kolendrę. Ryby opłukuje, osuszam i nacieram marynatą w środku i z zewnątrz. Tak przygotowane ryby odkładam na godzinę. Kroje w plasterki cebule i cytrynę. Do środka ryby wkładam po kilka plasterków cebuli i cytryny, kilka gałązek lubczyku. Ryby wkładam do specjalnych kratek do pieczenia na grillu i kładę na dobrze rozgrzany grill. W trakcie pieczenia smaruje pozostałą marynatę. Ryby grilluje ok 20 minut, w trakcie pieczenia należy odwrócić. Podajemy z ulubioną sałatką, pomidorkami, plasterkami cukinii oraz cytryny.
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby