danie to smaczna odmiana klasycznego kurczaka. Sos z dodatkiem aromatycznych przypraw i warzyw, w którym mięso zachowało chrupiącą skórkę to doskonały sposób letni obiad lub późną kolację. Do tego lampka białego wina i można oddać się rozkoszy konsumowania.:) Porcja na 3 oso
Udka opłukać, osuszyć, podzielić na 2 części, pałki i podudzia. Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć kurczaka i podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Cebulę obrać, pokroić w piórka i dodać do mięsa, posypać wszystko ziołami prowansalskimi i chwilę przesmażyć. Passatę wlać do mięsa, dodać tymianek, sok z pomarańczy. Patelnię przykryć i dusić razem ok. 5 minut paprykę pokroić w paski i razem z oliwkami, liściemi laurowymi i zielem angielskim dodać do mięsa. Wszystko podlać bulionem i dusić razem ok. 35 minut. Osobno ugotować na sypko ryż. Gdy potrawa będzie gotowa, sos się zredukuje i zgęstnieje mięso w warzywami podać razem z ryżem i posypać wszystko świeżą posiekaną natką pietruszki
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne