Przepis na Klopsiki w sosie grzybowym

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2340
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Składniki

  • ziemniaki 75 dag
  • cebule 2 szt
  • mięso mielone 50 dag
  • jajko 1 szt
  • czerstwa bułeczka
  • kurki pasteryzowane 1 słoiczek
  • pieczarki 10 dag
  • marchewka 1 szt
  • olej 1 łyżka
  • mąka 2 łyżki
  • wino białe 20 ml
  • bulion 200 ml
  • kremówka 5 dag
  • zioła

Jak zrobić Klopsiki w sosie grzybowym?

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na połówki. Gotować 20 min w osolonej wodzie. Bułeczkę rozmoczyć w zimnej wodzie. Posiekać cebulę. Odcisnąć bułeczkę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułeczką i połową przygotowanej cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Z powstałej masy uformować małe kuleczki. Osączyć kurki na sicie. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, umyć, pociąć w małą kosteczkę. W garnku rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięsne klopsiki. Dodać pozostałą cebulę i chwilę razem dusić. Następnie dołożyć marchewkę, pieczarki i kurki. Całość oprószyć mąką i mieszając chwilę smażyć. Następnie podlać białym winem i bulionem. Gotować na średnim ogniu około 15 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietaną, wymieszać i ponownie doprawić do wrzenia. W razie potrzeby ponownie przyprawić do smaku. Ziemniaki odcedzić, rozłożyć na talerzach. Do każdej porcji dołożyć klopsiki w sosie. Talerz udekorować świeżymi ziołami.

Podobne przepisy

Pyszny marynowany kurczak

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-01

Dodany przez: goofy9

Kategoria: Mięsne

Mięso mielone duszone z cebulką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-07-29

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Mięsne

Paprykowe kotleciki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-02

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Mięsne

Skrzydełka kentaky

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-07-21

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Mięsne

Wątroba wieprzowa smażona

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-08

Dodany przez: kiziolek20

Kategoria: Mięsne

Fasolka po bretońsku z boczkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-01-18

Dodany przez: onana

Kategoria: Mięsne