Przepis na Kasa gryczana z sosem grzybowym

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
4317
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zimny bufet

Zdjęcia

Składniki

  • kasza gryczana 500 gram
  • sól 1 łyżeczka
  • woda 1,5 litra
  • olej do smażenia 4 łyżki

sos

Jak zrobić Kasa gryczana z sosem grzybowym?

Kaszę wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować na małym ogniu do tej pory aż kasza pochłonie całą wodę. Następnie naczynie nakryć, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 50 minut. Jeszcze gorącą kaszę wyłożyć na skropioną zimną wodą deseczkę. Nożem uformować prostokąt grubości dwóch centymetrów. Kaszę schłodzić, a następnego dnia podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pieczarki oczyścić, pociąć w kostkę podsmażyć na oleju. Tłuszcz rozpuścić na patelni, dodać mąkę, rozprowadzić z kilkoma łyżkami wody. Dodać sól i pieprz. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i połączyć śmietanę z sosem, dodać pieczarki. Posypać natką pietruszki. Podawać w sosjerce.

Podobne przepisy

Chlebki wielkanocne

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-10-24

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Zimny bufet

Wiosenne kanapki dla jaroszy

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-10-21

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Zimny bufet

Malinki z arbuzem i jagódkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2024-01-01

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Zimny bufet

Kiełbasa Wielkanocna

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-08-05

Dodany przez: eva45

Kategoria: Zimny bufet

Jajka w sosie koperkowym

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-21

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Zimny bufet

Frytki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-10-24

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Zimny bufet