prosto z Chorwacji na polski stół.
Na patelnie na rozgrzane masło wrzucamy pokrojona w piórka cebule. Szklimy ją na maśle, solimy, rumienienimy. Lekko zrumienioną podlewamy winem, po zredukowaniu wina przekładamy cebulę do miseczki i pieprzymy.
Kalmary rozmrażamy wrzucamy na gorącą patelnie żeby odparowały wodę. Dodajemy nieco masła i posiekany czosnek oraz czosnek w całości (doda aromatu i można sobie go potem wyciągnąć ze skorupki i zjeść). Zmniejszamy ogień, podlewamy niewielką ilością oliwy. Doprawiamy suszoną papryką słodką i ostrą.
Kiedy sos zaczyna gęstnieć dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i podlewamy kieliszkiem wina. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji i dodajemy garść posiekanej natki pietruszki.
Tak przyrządzone kalmary można podać z grzankami lub po lekkim ostudzeniu dodać do sałatki.
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Owoce morza