Przepis na Kalmary w winie

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2364
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Owoce morza

prosto z Chorwacji na polski stół.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Kalmary w winie?

Na patelnie na rozgrzane masło wrzucamy pokrojona w piórka cebule. Szklimy ją na maśle, solimy, rumienienimy. Lekko zrumienioną podlewamy winem, po zredukowaniu wina przekładamy cebulę do miseczki i pieprzymy.

Kalmary rozmrażamy wrzucamy na gorącą patelnie żeby odparowały wodę. Dodajemy nieco masła i posiekany czosnek oraz czosnek w całości (doda aromatu i można sobie go potem wyciągnąć ze skorupki i zjeść). Zmniejszamy ogień, podlewamy niewielką ilością oliwy. Doprawiamy suszoną papryką słodką i ostrą.

Kiedy sos zaczyna gęstnieć dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i podlewamy kieliszkiem wina. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji i dodajemy garść posiekanej natki pietruszki.

Tak przyrządzone kalmary można podać z grzankami lub po lekkim ostudzeniu dodać do sałatki.

Podobne przepisy

Śledzie z grzybami

Ile porcji: 3

Data dodania: 2023-09-01

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Owoce morza

Pasta

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-01

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Owoce morza

Galaretka ananasowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-15

Dodany przez: Gr4zyna

Kategoria: Desery

Śledzie w pomidorach

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-09

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Owoce morza

Sałatka śledziowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-17

Dodany przez: Natasza

Kategoria: Owoce morza

Śledzie surowe w zalewie

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-02-14

Dodany przez: zybi_01

Kategoria: Owoce morza