Przepis na Krewetki w cieście

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
22 min.
Czas przygotowania:
2 m
Czas pieczenia:
5 m
Czas smażenia:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
21087
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Owoce morza

Doskonała przekąska do piwa. Łatwa w przygotowaniu. Krewetki w cieście smakują nawet małym dzieciom, które raczej z rezerwą podchodzą do darów morza. Najsmaczniejsze z słodko-kwaśnym sosem chili. W Polsce nie dostanie się świeżych krewetek, więc polecam mrożone, bez pancerzy ale z ogonkami.

UWAGA: Do tej potrawy, nie nadają się małe krewetki koktajlowe!
Smacznego

Zdjęcia

Składniki

  • krewetki duże bez skorupek 400-500 g

marynata

  • czosnek granulowany 6 łyżeczek
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • vegeta 1/2 łyżeczki

ciasto

panierka

  • mąka ziemiaczana 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • papryka słodka mielona 2-3 płaskich łyżeczek

do smażenia

  • okej 1/2 l

Akcesoria

  • frytkownica, garczek do smażenia w głębokim tłuszczu lub wok
  • duży szczelny worek foilowy
  • miska

Jak zrobić Krewetki w cieście?

Krewetki myjemy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i połową marynaty zasypujemy krewetki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Z mleka, mąki ziemniaczanej, oleju i proszku do pieczenia robimy ciasto (odrobinę gęstsze niż niż na naleśniki). Ciasta nie musi być dużo. Osuszone Krewetki moczymy dokładnie w cieście.

Do dużego worka foliowego wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałą połowę wszystkich składników marynaty, łyżeczkę proszku do pieczenia i słodką paprykę w proszku. Całość dokładnie mieszamy.

Do woreczka z mąką wrzucamy po kilka krewetek (nie za dużo, żeby się nie sklejały, najlepiej po 3-4 szt) i energicznie potrząsając workiem obtaczamy krewetki panierką. Po wyjęciu z mąki wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy aż nabiorą złocistego koloru. Tak robimy ze wszystkim krewetkami – na tłuszcz wrzucamy również po kilka sztuk, a wyjęte krewetki przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Po usmażeniu wszystkich krewetek, naczynie wstawiamy na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 160stC. Dzięki temu panierka będzie bardziej chrupiąca a z krewetek spłynie nadmiar tłuszczu. Podajemy z słodko-kwaśnym sosem chili.

Podobne przepisy

Smażony mintaj

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-13

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Owoce morza

Kotlety rybne

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-25

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Owoce morza

Filet z dorsza w warzywach

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-14

Dodany przez: ondrasz

Kategoria: Owoce morza

Mule w białym winie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2023-01-09

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Owoce morza

Warzywa z łososiem i szpinakiem – obiadek dla dziecka

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-29

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Owoce morza

Makaron z krewetkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2023-01-13

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Owoce morza