Miękką margarynę ucieramy z żółtkami jaj, cukrem i cukrem waniliowym. Ucieranie powinna trwać dotąd, aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, ponownie ucieramy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy olej i miksujemy.
Białka jaj ubijamy na sztywno ze dodając szczyptę soli. Do masy dodajemy po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Masę dzielimy na dwie części. Do jeden dodajemy kakao, a do drugiej wiórki kokosowe. Jasną masę przekładamy do tortownicy, na wierz wykładamy ciemną masę.
Ciasto pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladą. Aby przygotować polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej pół tabliczki czekolady. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Makarony
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta