Przepis na Jajka faszerowane i zapiekane

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
761
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Składniki

Jak zrobić Jajka faszerowane i zapiekane?

Grzyby myjemy, namaczamy a następnie gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły, studzimy i drobno siekamy. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na maśle. Dodajemy grzyby. Smażymy razem jeszcze kilka minut, zdejmujemy z patelni, studzimy. Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, studzimy. Ostrym nożem przekrawamy na pół. Ostrożnie wyjmujemy łyżeczką białko i żółtko, tak by nie uszkodzić skorupek. Natkę, białka i żółtka drobniutko siekamy, dodajemy grzyby z cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy połówki skorupek. Bułkę tartą wysypujemy na talerz. Lekko dociskamy do niej połówki jajek, tak by bułka pokryła farsz. Na patelni rozgrzewamy olej. Delikatnie, farszem do dołu układamy na nim jajka i smażymy na złoty kolor.

Podobne przepisy

Smalec do kanapek z gęsi

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-05-19

Dodany przez: monika4

Kategoria: Jarskie

Muesli

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-03-29

Dodany przez: dodzia

Kategoria: Jarskie

Naleśnikowe kluski

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-12-16

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Jarskie

Kutia tradycyjna

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-24

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Jarskie

Młoda kapusta

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-12-22

Dodany przez: halina

Kategoria: Jarskie

Jajecznica z grzankami

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-17

Dodany przez: malinka

Kategoria: Jarskie