Przepis na Gulasz a’la węgierski – z fasolą

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1741
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Przepis zmodyfikowany, pozamieniane są w nim składniki i dlatego jest to gulasz a’la węgierski. W oryginale występuje smalec, a nie oliwa..

Zdjęcia

Składniki

  • ugotowana lub z puszki fasola 50 dag
  • karczek wieprzowy 60 dag
  • cienkie parówki 20 dag
  • boczek 30 dag
  • cebula 2 szt
  • marchewka 2 szt
  • pietruszka korzeń 2 szt
  • czosnek 5 ząbków
  • papryka czerwona 1/ 4 strąka
  • papryka zielona - 1/4 strąka
  • papryka żółta 1/4 strąka
  • pomidory 1 duża szt
  • oliwa 3-4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet winny

Jak zrobić Gulasz a’la węgierski – z fasolą?

Parówki pokroić w plasterki. Karczek (może być łopatka) i boczek opłukać, odsączyć z wody i lekko posolić – pokroić w kostkę. Dodać pokrojone parówki. Rozpuścić tłuszcz na patelni i na gorący przełożyć mięso, boczek i parówki. Smażyć około 5 minut. Marchew oraz pietruszkę obrać opłukać i pokroić w słupki . Paprykę – po usunięciu gniazd nasiennych i opłukaniu – pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, lub posiekać i rozetrzeć z odrobiną soli. Pomidora sparzyć, ściągnąć skórkę i także pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać na patelni . Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie czyli około 45 minut. Dodać ugotowaną lub konserwową fasolę (dziś dodałam fasolę czerwoną). Całość podprawić do smaku solą, pieprzem, octem i jeśli ktoś lubi to cukrem. Dokładnie wymieszać i jeszcze raz zagotować. Podawać z pieczywem, ryżem, makaronami bądź ziemniakami gotowanymi, pieczonymi lub piure

Podobne przepisy

Kurczak i kolorowe warzywa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-12-14

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Pieczone podudzia

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-13

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Pierś z kurczaka w galarecie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-29

Dodany przez: wiechu

Kategoria: Mięsne

Schab duszony w kapuście

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-12-24

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Mięsne

Udka z piekarnika

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-04

Dodany przez: cartoon

Kategoria: Mięsne

Mielone z korniszonem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2024-03-17

Dodany przez: ilka_86

Kategoria: Mięsne