Przepis na Pieczona gęś

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
4320 min.
Czas przygotowania:
3 d
Data dodania:
Wyświetlenia:
1413
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Obowiązkowa na świątecznym stole

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Pieczona gęś?

Gęś świeżą lub jeśli jest mrożona odladzamy i na jakieś 4 dni przed dniem podania marynujemy. Używamy do tego dużo czosnku przeciśniętego i wymieszanego z solą i pieprzem. Nacieramy mieszaniną całą gęś ze środka i do wewnątrz i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.

Następnie gęś wkładamy do brytfanki i do piekarnika na 180st. na jakieś 2h od czasu do czasu obracamy ją i co jakiś czas podlewamy ją wodą dzięki czemu gęś mimo że pozbywa się tłuszczu i wytapia z siebie go nie przypali się a dodatkowo z wytopionego tłuszczu i wody powstanie pyszny sos aczkolwiek mało dietetyczny.

Podobne przepisy

Szynka w pysznym sosie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-12-07

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Soczyste schabowe

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-02

Dodany przez: Bocja

Kategoria: Mięsne

Schab ze śliwkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-13

Dodany przez: kermit

Kategoria: Mięsne

Szybki obiad

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-20

Dodany przez: madi356

Kategoria: Mięsne

Gotowano-wędzony boczek

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2022-11-01

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Mięsne

Marynowana golonka

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1440 min.

Data dodania: 2022-09-16

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Mięsne