Przepis na Pieczona gęś

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
4320 min.
Czas przygotowania:
3 d
Data dodania:
Wyświetlenia:
1444
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Obowiązkowa na świątecznym stole

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Pieczona gęś?

Gęś świeżą lub jeśli jest mrożona odladzamy i na jakieś 4 dni przed dniem podania marynujemy. Używamy do tego dużo czosnku przeciśniętego i wymieszanego z solą i pieprzem. Nacieramy mieszaniną całą gęś ze środka i do wewnątrz i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.

Następnie gęś wkładamy do brytfanki i do piekarnika na 180st. na jakieś 2h od czasu do czasu obracamy ją i co jakiś czas podlewamy ją wodą dzięki czemu gęś mimo że pozbywa się tłuszczu i wytapia z siebie go nie przypali się a dodatkowo z wytopionego tłuszczu i wody powstanie pyszny sos aczkolwiek mało dietetyczny.

Podobne przepisy

Pieczona szynka wieprzowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 240 min.

Data dodania: 2022-09-24

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Boczek przygotowany bez pieczenia

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1440 min.

Data dodania: 2022-09-29

Dodany przez: PatrycjaDyderska

Kategoria: Mięsne

Skrzydełka ala barbecue

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 720 min.

Data dodania: 2022-09-17

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne

Kotlety na ostro z serem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2024-03-17

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Mielone z kukurydzą

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-12-07

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Kanapka z szynką i warzywami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-19

Dodany przez: pacul

Kategoria: Mięsne