Przepis na Duszone żeberka z warzywami

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2711
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • żeberka wieprzowe 1 kg
  • marchewka 3 sztuki
  • cebula 3 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler 1 sztuka
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • śmietana 2 łyżki
  • chrzan tarty 1 łyżka
  • bulion drobiowy 500 ml
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,25 łyżeczki
  • suszone zioła 1 łyżeczka
  • posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka
  • tłuszcz 2 łyżki

Akcesoria

  • garnek
  • deska do krojenia
  • nóż
  • łyżka
  • patelnia

Jak zrobić Duszone żeberka z warzywami?

Żeberka podzielić na porcje, następnie podsmażyć je na tłuszczu. Bulion zagotować, dodać do niego podsmażone żeberka. Warzywa oczyścić, obrać, popłukać i pokroić w słupki. Dodać je do żeberek. Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na tłuszczu. Dodać ją do żeberek i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania zaprawić sos śmietaną, chrzanem i mąką. Doprawić go do smaku solą i pieprzem, dodać suszone zioła. Na koniec dodać posiekaną zielenię. Żeberka podawać z ziemniakami i kaszą gryczaną.

Podobne przepisy

Pieczone udka z keczupem i majonezem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-02-13

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Mięsne

Pieczona karkówka

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-04-10

Dodany przez: weramera

Kategoria: Mięsne

Gulasz węgierski

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-12

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Mięsne

Inspiracja na szybki obiad

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-14

Dodany przez: dorlill

Kategoria: Mięsne

Kotlet drobiowy w panierce sezamowej

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-02-23

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Mięsne

Farsz z mięsem i kapustą do pierogów

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-08-25

Dodany przez: Pola

Kategoria: Mięsne