Przepis na Drożdżowe

Dodano przez:
Ile porcji:
12
Łączny czas przyrządzania:
115 min.
Czas przygotowania:
70 m
Czas pieczenia:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
802
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

ciasto

do posypania

  • kruszonka

Akcesoria

  • miska,stolnica,łyżka,blaszka,piekarnik

Jak zrobić Drożdżowe?

Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać troszkę lekko ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, cukier waniliowy, sól wyrośnięty rozczyn, resztę mleka i żółtka. Zarobić ciasto i dodać ostudzoną margarynę. Ciasto dobrze wyrobić. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w jakieś ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy wyłożyć je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut w temperaturze 170 stopniach.

Podobne przepisy

Biszkopt z nektaryną

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-03-06

Dodany przez: Junior

Kategoria: Ciasta

Kolorowe pączki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-24

Dodany przez: kaMisia13

Kategoria: Ciasta

Babeczki Shreck

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-07-31

Dodany przez: eva45

Kategoria: Ciasta

Babka z kisielem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-06

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka drożdżowe z marmoladą

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-11-05

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Rolada waflowa z pianką

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-12-03

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta