Przepis na Drożdżowe ciasto na szybko

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
105 min.
Czas przygotowania:
1 g
Czas pieczenia:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1194
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

Jak zrobić Drożdżowe ciasto na szybko?

Drożdże rozpuścić w nie całej szklance przegotowanego mleka, dodać odrobinę mąki i sporządzić rozczyn. Szklankę odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Całą mąkę wsypać do miski i wlać rozczyn, wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy, wlać pozostałe mleko. Wyrobić ciasto, dodać margarynę (1/4 kostki zostawić do kruszonki) i uformować kulkę. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośniętą masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Ciasto ponownie odstawić do podrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę z margaryny, mąki i cukru, posypać nią wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić formę, piec przez 45 minut.

Podobne przepisy

Wafle własnej roboty

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 200 min.

Data dodania: 2022-12-04

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Ciasto na roladę II

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-03-13

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Ciasta

Jabłecznik mamusi

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-29

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Wilgotny makowiec drożdżowo-kruchy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-06

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta

Babka czekoladowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-01

Dodany przez: kermit

Kategoria: Ciasta

Tort kawowy

Ile porcji: 8

Data dodania: 2023-04-26

Dodany przez: kaMisia13

Kategoria: Ciasta