Przepis na Drożdżowa baba wielkanocna

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
180 min.
Czas przygotowania:
3 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2397
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Receptura została opublikowana w dniu: 21.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2223 odwiedzających!
Bon Appétit!

Zdjęcia

Składniki

do blaszki

Jak zrobić Drożdżowa baba wielkanocna?

Mąkę przesiewamy bezpośrednio do naczynia, w którym będziemy wyrabiać ciasto. Do mąki wkruszamy drożdże i dodajemy trochę cukru oraz 75 ml mleka. Produkty te, przysypujemy odrobiną mąki i drewnianą łyżką lub widelcem mieszamy zaczyn. Zaczyn stawiamy w ciepłym miejscu na około 15 – 20 minut – do wyrośnięcia. W rondelku roztapiamy masło, dodać do niego cukier, sól, i otarte skórki i jaja – rozmieszać dodać razem z mlekiem do zaczynu. Wyrobić gładkie ciasto, dodać rodzynki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy babkowej, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni c i wstawić ciasto na około 35 – 40 minut. Po upieczeniu pozostawić babkę w formie aż trochę przestygnie. Po wyjęciu z formy posypać cukrem, oblać lukrem lub polewa czekoladową.

Podobne przepisy

Biszkopt z truskawkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-06-24

Dodany przez: Wiera

Kategoria: Ciasta

Jabłecznik mamusi

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-08

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Keks świąteczny

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2013-12-09

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Ciasta

Ciasto łaciate

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-28

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Banana bread z kokosem i limonką

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 75 min.

Data dodania: 2011-04-22

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta

Ciasto jogurtowe z ananasem i mandarynką

Ile porcji: 24

Data dodania: 2022-07-16

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta