Receptura została opublikowana w dniu: 21.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2223 odwiedzających!
Bon Appétit!
Mąkę przesiewamy bezpośrednio do naczynia, w którym będziemy wyrabiać ciasto. Do mąki wkruszamy drożdże i dodajemy trochę cukru oraz 75 ml mleka. Produkty te, przysypujemy odrobiną mąki i drewnianą łyżką lub widelcem mieszamy zaczyn. Zaczyn stawiamy w ciepłym miejscu na około 15 – 20 minut – do wyrośnięcia. W rondelku roztapiamy masło, dodać do niego cukier, sól, i otarte skórki i jaja – rozmieszać dodać razem z mlekiem do zaczynu. Wyrobić gładkie ciasto, dodać rodzynki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy babkowej, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni c i wstawić ciasto na około 35 – 40 minut. Po upieczeniu pozostawić babkę w formie aż trochę przestygnie. Po wyjęciu z formy posypać cukrem, oblać lukrem lub polewa czekoladową.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta