Pieczarki oczyszczamy. Połowę z nich drobniutko siekamy, drugą połowę kroimy w plasterki. Czosnek wraz z jedną cebulą drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulkę wraz z czosnkiem, następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki i grzyby shiitake i podduszamy. Do pieczarek dodajemy szpinak i całość podsmażamy przez kilka minut, pod koniec dodajemy żółtko i odrobinę sosu teriyaki i dokładnie mieszamy.
Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki pokrojone w plasterki podduszamy na oliwie wraz z druga drobno posiekaną cebulką. Do pieczarek dodajemy śmietanę i całość dusimy przez 2- 3 minuty.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej, następnie dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i kroimy na kwadraty o bokach około 5 cm.
Na kwadraty układamy po małej łyżeczce farszu, na każdy z kwadratów układamy drugi kwadracik i sklejamy brzegi uważając, żeby pozbyć się powietrza ze środka (ravioli mogą nam się wówczas rozklejać). Pierożki wrzucamy na gotujący się wrzątek i gotujemy przez 2- 3 minuty, do momentu, gdy wypłyną na wierzch.
Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na sitko lub durszlak. Tak przygotowane ravioli podajemy z sosem pieczarkowym. Smacznego 🙂
Kategoria: Makarony
Kategoria: Makarony
Kategoria: Makarony