Przygotowujemy ciasto: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka rozmącamy widelcem z resztą cukru a następnie ubijamy z wodą.
Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Powstałą mieszankę małymi porcjami dodajemy do żółtek cały czas mieszając. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej, oprószonej bułką tartą formy /20×30/. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy ok. 35 min. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy masę:
twaróg mielimy trzykrotnie, ucieramy z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z twarogiem. Powstałą masą przekładamy upieczony placek dwu lub trzykrotnie /w zależności na ile blatów go przekroimy i smarujemy wierzch i dodatkowo posypujemy do kakao i startą czekoladą.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta