Przepis została opublikowana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2355 osób!
Na zdrowie!
Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie zmieszanej z rumem, lub w samej wodzie. Z drożdży odrobiny cukru, mleka i mąki sporządzamy rozczyn czyli drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, dodajemy 1 lub 2 łyżki mleka, rozcieramy i do dajemy jeszcze 1 łyżkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 15 – 20 minutach, gdy rozczyn podwoi swą objętość zarabiamy ciasto. Mąkę przesiewamy do miseczki. Jajka i żółtka ucieramy z z cukrem wlewamy do mąki, dodajemy też rozczyn i ciepłe mleko, dodajemy odrobinę soli. Ręcznie wyrabiamy sprężyste ciasto i pod koniec wyrabiania dodajemy stopione i ciepłe masło oraz kilka kropli aromatu śmietankowego lub innego, który lubimy. Po dokładnym wyrobieniu, gdy masło się wchłonie dodajemy odsączone rodzynki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, by wyrosło. Blaszkę keksówkę lub wąską podłużną smarujemy tłuszczem i napełniamy w 1/2 wysokości wyrośniętym ciastem, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy jeszcze w ciepłym miejscu by ciasto wyrosło. Po około 20 – 25 minutach, gdy ciasto wypełni całą objętość blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 – 190 stopni i pieczemy około pół godziny. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem, polukrować lukrem.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta