Przepis na Ciasto rodzynkowe

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1310
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Przepis została opublikowana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2355 osób!
Na zdrowie!

Zdjęcia

Składniki

  • mąka pszenna tortowa 50 dag
  • mleko 1 szkl
  • cukier 1 szkl
  • jaja 3 szt
  • żółtka 2 szt
  • sól
  • drożdże 5-6 dag
  • masło 1/2 kostki
  • lub margaryna
  • rodzynki 7-10 dag
  • esencja zapachowa śmietankowa
  • woda 1 łyżka
  • rum 1 łyżka

do formy

Jak zrobić Ciasto rodzynkowe?

Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie zmieszanej z rumem, lub w samej wodzie. Z drożdży odrobiny cukru, mleka i mąki sporządzamy rozczyn czyli drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, dodajemy 1 lub 2 łyżki mleka, rozcieramy i do dajemy jeszcze 1 łyżkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 15 – 20 minutach, gdy rozczyn podwoi swą objętość zarabiamy ciasto. Mąkę przesiewamy do miseczki. Jajka i żółtka ucieramy z z cukrem wlewamy do mąki, dodajemy też rozczyn i ciepłe mleko, dodajemy odrobinę soli. Ręcznie wyrabiamy sprężyste ciasto i pod koniec wyrabiania dodajemy stopione i ciepłe masło oraz kilka kropli aromatu śmietankowego lub innego, który lubimy. Po dokładnym wyrobieniu, gdy masło się wchłonie dodajemy odsączone rodzynki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, by wyrosło. Blaszkę keksówkę lub wąską podłużną smarujemy tłuszczem i napełniamy w 1/2 wysokości wyrośniętym ciastem, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy jeszcze w ciepłym miejscu by ciasto wyrosło. Po około 20 – 25 minutach, gdy ciasto wypełni całą objętość blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 – 190 stopni i pieczemy około pół godziny. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem, polukrować lukrem.

Podobne przepisy

Biszkopt kakaowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-04

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ciasta

Bułeczki pszenne z otrębami

Ile porcji: 24

Data dodania: 2022-07-17

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Sernik na zimno

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-01

Dodany przez: nena17

Kategoria: Ciasta

Kokosanki w kostce

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 105 min.

Data dodania: 2011-07-08

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta

Owocowe ciasto migdałowe z białek

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 65 min.

Data dodania: 2011-08-18

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta

Świąteczna szarlotka

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2022-07-16

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta