Przepis na Ciasto – napoleonka

Dodano przez:
Ile porcji:
12
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas pieczenia:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1120
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

Jak zrobić Ciasto – napoleonka?

Przesianą mąkę mieszamy z lekko ubitą śmietaną i rozpuszczonym masłem. Ugniatamy ciasto, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na połowy. Wykładamy nimi dwie oddzielne formy i pieczemy. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z oba rodzajami cukru, pozostałą szklankę mieszamy z przesianą mąką pszenną z ziemniaczaną i wlewamy do mleka. Wbijamy jaja, mieszamy i gotujemy aż masa zgęstnieje. Masę wykładamy na jeden płat ciasta i nakrywamy drugim. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Tarta z truskawkami i masą

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-12-25

Dodany przez: IKM

Kategoria: Ciasta

Charlotte Royale

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1440 min.

Data dodania: 2022-09-16

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta

Rolada z serkiem i brzoskwinią

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-09-22

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Krem budyniowo-maślany

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-27

Dodany przez: kassik

Kategoria: Ciasta

Biszkoptowe z jabłkami

Ile porcji: 25

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-12-01

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Dobry sernik

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-10-30

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Ciasta