Śliwki rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z połową cukru, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy. Wsypujemy 1, 5 szklanki mąki, mąkę ziemniaczaną i suchy mak, zagniatamy. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Ostatnią szklankę mąki zagniatamy z resztą cukru i 0,25 kostki masła, robimy kruszonkę i wkładamy do zamrażalnika. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozkładamy na natłuszczonej blaszce, na wierzchu układamy śliwki i posypujemy zamrożoną kruszonką. Pieczemy 45-50 min w temp. 200 stopni c. Zamiast śliwek możemy użyć drylowanych wiśni lub pokrojonych w plastry brzoskwiń z puszki.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta