Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać całe jajko, żółtka i śmietanę. Zagnieść szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć, 3/4 rozwałkować i wyłożyć w blaszce, resztę włożyć do zamrażalnika na 10 minut, ciasto w blaszce posmarować dżemem owocowym. Białka jaj ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i sok z cytryny. Masło wymieszać z mąką i cukrem pudrem, przygotować kruszonkę. Na dżem zetrzeć na jarzynówce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Na wierzch wyłożyć pianę, posypać kruszonką i piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta