Przepis na Topione ciasto drożdżowe z orzechami

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
2373
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Przepis ten zamieściłam również na innych stronach internetowych

Przepis została opublikowana w dniu: 17.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2773 odwiedzających!
Smacznego!

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • cukier puder 200 g
  • jajka 3 sztuki
  • masło 8 dag
  • drożdże 8 dag
  • sól
  • olejek waniliowy lub cukier waniliowy 1/3 łyżeczki
  • mleko 1,5 szklanki
  • włoskie orzechy posiekane 10-15 dag

do smarowania formy

do smarowania ciasta

Jak zrobić Topione ciasto drożdżowe z orzechami?

Żółtka rozbić z cukrem, dodać roztopiony i przestudzony tłuszcz oraz sól. Wymieszać, dodać rozdrobnione z odrobiną cukru drożdże, olejek lub cukier waniliowy. Wszystko wlać do przesianej mąki, wyrobić ciasto o konsystencji nieco ściślejszej niż zwykłe ciasto drożdżowe. Zawinąć luźno w lnianą ściereczkę bądź gazę, zawiązać z dwóch stron sznurkiem i włożyć do wiadra z wodą. Po upływie 1-2 godzin, gdy ciasto wypłynie na wierzch, wyjąć na stolnicę, dodać przesiany przez sito cukier puder, posiekane orzechy i dokładnie wyrobić. Ciasto wyłożyć do blachy posmarowanej masłem, pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni c przez 45 minut.

Podobne przepisy

Gruszki w cieście

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-27

Dodany przez: madeleine

Kategoria: Ciasta

Orzechowy jabłecznik

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 75 min.

Data dodania: 2023-01-10

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta

Ciasto z kremem śmietankowym

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-10-23

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta

Sernik z brzoskwiniami II

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-30

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Sernik z budyniem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-16

Dodany przez: netha

Kategoria: Ciasta

Tort biszkoptowy o smaku kawowym

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-18

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta