Przepis ten zamieściłam również na innych stronach internetowych
Przepis została opublikowana w dniu: 17.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2773 odwiedzających!
Smacznego!
Żółtka rozbić z cukrem, dodać roztopiony i przestudzony tłuszcz oraz sól. Wymieszać, dodać rozdrobnione z odrobiną cukru drożdże, olejek lub cukier waniliowy. Wszystko wlać do przesianej mąki, wyrobić ciasto o konsystencji nieco ściślejszej niż zwykłe ciasto drożdżowe. Zawinąć luźno w lnianą ściereczkę bądź gazę, zawiązać z dwóch stron sznurkiem i włożyć do wiadra z wodą. Po upływie 1-2 godzin, gdy ciasto wypłynie na wierzch, wyjąć na stolnicę, dodać przesiany przez sito cukier puder, posiekane orzechy i dokładnie wyrobić. Ciasto wyłożyć do blachy posmarowanej masłem, pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni c przez 45 minut.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta