ciasto z morelami z magazynu Olivia z czerwca lub lipca.
W garnku rozpuścić masło z cukrem, kakao i wodą. Ostudzić. Dodać jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładkie ciasto.
Foremkę najlepiej kwadratową (u mnie 18×20) wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać ciasto i piec 25 min w 180 st. Gotowe zostawiamy na ostudzenia. Morele umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Na patelnie dać cukier, sok z cytryny i wodę, gotując chwilę aż cukier się rozpuści i zezłoci.
Dodać morele i smażyć razem 5 min od czasu do czasu mieszając. Odstawić żeby morele z syropem ostygły. Kremówkę ubić na sztywno. Chłodne ciasto wyjąć z blaszki, wierzch posmarować konfiturą. Na boki ciasta wycisnąć szprycą kremówkę, w środku ułożyć owoce z syropu.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta