Przepis na Chleb żytni klasyczny

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
110 min.
Czas przygotowania:
90 m
Czas pieczenia:
20 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1882
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Pieczywa

Składniki

  • drożdże 5 dag
  • letnia woda 2 szklanki
  • olej 2 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • mąka żytnia 5 szklanek

Jak zrobić Chleb żytni klasyczny?

Drożdże rozetrzeć, wymieszać w niewielkiej ilości letniej wody. Dodać tłuszcz, miód i sól, wymieszać. Wsypać mąkę, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyłożyć na stolnicę, chwilę wyrabiać, podzielić na dwie części i uformować dwa podłużne chleby. Przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w temperaturze 225 stopni.

Podobne przepisy

Chleb na zakwasie z lnem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-08-30

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Pieczywa

Grzanki ziołowe

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-04

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Pieczywa

Chleb z garnka

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1440 min.

Data dodania: 2024-03-22

Dodany przez: bernika

Kategoria: Pieczywa

Pizza na cienkim spodzie z pomidorem

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-12-05

Dodany przez: malina

Kategoria: Pieczywa

Bagietka z czosnkiem i serem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-29

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Pieczywa

Ziołowy chleb tostowy

Ile porcji: 9

Czas przyrządzenia: 100 min.

Data dodania: 2022-10-31

Dodany przez: bernika

Kategoria: Pieczywa