Na początku przygotowujemy rozczyn czyli w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, studzimy, dodajemy mąkę i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podrosło. 3/4 kilo mąki mieszamy z solą, cukrem pudrem, żółtkami, wlewamy mleko, dodajemy rozpuszczone masło, rodzynki, owoce i rozczyn. Dokładnie wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy je na 8 części, odstawiamy w ciepłe miejsce aby jeszcze podrosły. Każdą część ciasta formujemy w wałki i splatamy ze sobą w formie chałki, którą ponownie na jakiś czas odstawiamy do wyrośnięcia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem, aby podczas pieczenia nabrała rumianych kolorów. Pieczemy przez 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta