Przepis na Cebulaki domowe

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2368
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zimny bufet

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Cebulaki domowe?

Drożdże rozmieszać z lekko ciepłym mlekiem, całym jajkiem i cukrem, następnie odstawić do wyrośnięcia. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać do niej rozczyn drożdżowy, następnie roztopione masło( nie może być gorące!) sól i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Cebulę należy pokroić w półplasterki, następnie podsmażyć na oliwie( zeszklić) wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Ciasto drożdżowe rozwałkować i wycinać z niego przy użyciu szklanki koła, nakładać na nie farsz cebulowy i formować niby pierożki lub kłaść okrągłe placuszki. Z wierzchu smarować roztrzepanym żółtkiem i piec w piekarniku przez około 15- 20 minut na złoty kolor. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni.

Podobne przepisy

Brie i jabłko-róża na przystawkę

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-08-30

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Zimny bufet

Kanapka z jajkiem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-20

Dodany przez: maly_kabaczek

Kategoria: Zimny bufet

Nadziewane jajeczka

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 27 min.

Data dodania: 2022-12-26

Dodany przez: ajres

Kategoria: Zimny bufet

Ślimaczkowe przekąski

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-09-12

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Zimny bufet

Zawijaski szynkowe w galarecie

Ile porcji: 4

Data dodania: 2023-09-02

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Zimny bufet

Kanapki dla niejadka

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-09-19

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Zimny bufet