Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 4 łyżkami wody i 6 łyżkami cukru na jasną, pienistą masę. Białka ubić z resztą cukru, delikatnie wyłożyć na utarte żółtka. Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio na pianę, całość ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić przygotowanym ciastem. Piec 40-50 minut w temp 170-190stC. Gotowy biszkopt, lekko przestudzić w formie, a następnie delikatnie wyjąć na deskę kuchenną. Jogurt utrzeć z cukrem. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dokładnie wymieszać z jogurtem. Oziębioną śmietanę ubić na sztywno, po łyżce dokładać do tężejącej masy jogurtowej. Krem podzielić na 2 części. Truskawki zmiksować, wymieszać z połową kremu. Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek na dwa krążki. Spód ciasta ponownie ułożyć w tortownicy, grubo posmarować kremem z truskawkami, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem, posmarować jasnym kremem, wyrównać. Gotowy tort odstawić na 2-3 godziny do lodówki, aby krem stężał. Na gotowym cieście ułożyć dowolne owoce, formując oczy, usta i włosy klauna. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, cienką warstwą posmarować owoce. Tort ponownie odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta