Przepis na Biszkopt z ptasim mleczkiem i jabłkami

Dodano przez:
Ile porcji:
20
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2546
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

ciasto

piana

  • żelatyna 2 łyżeczki
  • kremówka 100 ml
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • cukier puder 1 łyżeczka
  • mleko skondensowane 1 puszka

masa jabłkowa

  • jabłka 1 kg
  • galaretka cytrynowa 1 opakowanie
  • cukier do smaku

dodatkowo

  • gorzka czekolada 5-10 kostek

Akcesoria

  • miska
  • garnek
  • mikser
  • nóż
  • łyżka
  • blaszka do pieczenia

Jak zrobić Biszkopt z ptasim mleczkiem i jabłkami?

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, dodajemy do niej na przemian po jednym żółtku, łyżce mąki, cukru, a na koniec proszek do pieczenia. Wykonujemy to delikatnie mieszając. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez około 25- 30 minut w temp. 180 stopni. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i dusimy z cukrem i niewielką ilością wody. Gdy delikatnie się rozgotują dodajemy do nich jedno opakowanie galaretki cytrynowej i mieszamy do momentu, gdy galaretka się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy i odstawiamy aż stężeją. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Kremówkę miksujemy na najwyższych obrotach miksera z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodajemy powoli mleko skondensowane słodzone, a następnie żelatynę. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć, ale nie stężeje wykładamy ją na jabłka. Ciasto odstawiamy do całkowitego stężenia. Na koniec ścieramy na nie na tarce gorzką czekoladę.

Podobne przepisy

Sezamowiec II z masą kokosową

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-10

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Karpatka z malinową nutką

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-02

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Tarta jabłkowo-wiśniowa

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-11-04

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Galette z imbirem i gruszkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2023-01-13

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta

Sernik domowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-01-30

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z ananasowymi dodatkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-09-07

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta