Przepis na Torta di ricotta

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
55 min.
Czas przygotowania:
10 m
Czas pieczenia:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
14413
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia włoska

Torta di ricotta pyszne, włoskie ciasto, w smaku przypomina babke piaskową, jednak jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.

Jest łatwe w wykonaniu, wspaniale smakuje w wersji jak poniżej, ale tez można je wzbogacić o owoce (doskonale nadają sie truskawki, brzoskwinie czy borówki), oraz dodac kakako, czy kawałki czekolady.

Receptura została opublikowana w dniu: 18.09.2014
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2631 odwiedzających!
Na zdrowie!

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Torta di ricotta?

Piekarnik nagrzac do 180 stopni.
Masło stopić i ostudzić.
Ricottę odsączyć.
Mąkę przesiać z proszkiem.
Jajka ubic z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodac ricottę, mąkę z proszkiem, mielone migdały, a na koniec masło.

Formę tortową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
Wstawic do piekarnika i piec 45 minut.

Podobne przepisy

Tiramisu truskawkowo-rabarbarowe

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2011-08-17

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery

Parmigiana

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2013-03-10

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Makaron casarecce w sosie pomidorowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2013-02-18

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Struffoli

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2013-01-27

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Torta di ricotta

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2014-09-18

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Kuchnia włoska

Szybkie tiramisu z migdałami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2011-04-18

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery