Fasolę opłukać, zalać przegotowaną i ostudzoną wodą, zagotować, odstawić na 2 godziny. Osolić i gotować do miękkości. Fasolę można również namoczyć poprzedniego dnia a następnego ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Mięso opłukać, pokroić na kawałki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, rozdrobnić, dodać do prawie miękkiego mięsa i gotować jeszcze około 20 minut. Buraki umyć, obrać, pokroić, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować 20 minut. Wszystkie składniki zupy połączyć. Śmietanę zmieszaną z mąką dodać do zupy zagotować. Śmietanę można zastąpić mlekiem. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, zakwasić kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami, jeśli barszcz ma być posiłkiem jednodaniowym
Kategoria: Zupy
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Desery