propozycja na wielkanocny stół w której połączyłam dwa nasze ulubione smaki ciast czekolada i amaretto.
Mąkę i proszek przesiać, wymieszać ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać stopniowo jajka, dodać ekstrakt z wanilii oraz amaretto. Ucierając dalej na przemian dodawać mąkę i mleko. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Formę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec w 180st. Przez ok 75 minut lub do suchego patyczka. Babkę ostudzić, ostrożnie wyjąć z formy i ozdobić. U mnie została polana czekoladą z orzechami, obsypana białymi perełkami cukrowymi i posypana cukrem pudrem.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta