Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej przez 5 minut drobno posiekaną cebulę. Zestawiamy z ognia. W dużej misce mieszamy okruchy chleba, posiekane rodzynki, orzeszki pinii, skórkę z cytryny, koperek i pietruszkę. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy przesmażoną cebulę i rozmącone jajko. Składniki dokładnie mieszamy, nadziewamy farszem ryby. Układamy je w posmarowanym tłuszczem, płaskim żaroodpornym naczyniu. Ostrym nożem nacinamy ukośnie skórę ryb, skraplamy je sokiem z cytryny i resztą oliwy. Ryby pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 30-45 minut, aż będą miękkie, dwukrotnie w tym czasie smarujemy je tłuszczem. Podajemy makrele na gorąco, przybrane ósemkami cytryny.
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby