Przepis na Pieczone makrele nadziewane

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1868
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Składniki

  • makrele 4 szt.
  • oliwa 3 łyżki
  • cebula 1 szt.
  • okruchy świeżego chleba 100 gram
  • rodzynki 55 gram
  • orzeszki pinii 100 gram
  • sok z cytryny 1 szt.
  • skórka otarta z cytryny 1 szt.
  • posiekany koperek 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • jajo 1 szt.
  • cytryna pokrojona w ósemki 1 szt.

Jak zrobić Pieczone makrele nadziewane?

Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej przez 5 minut drobno posiekaną cebulę. Zestawiamy z ognia. W dużej misce mieszamy okruchy chleba, posiekane rodzynki, orzeszki pinii, skórkę z cytryny, koperek i pietruszkę. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy przesmażoną cebulę i rozmącone jajko. Składniki dokładnie mieszamy, nadziewamy farszem ryby. Układamy je w posmarowanym tłuszczem, płaskim żaroodpornym naczyniu. Ostrym nożem na­cinamy ukośnie skórę ryb, skraplamy je sokiem z cytryny i resztą oliwy. Ryby pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 30-45 minut, aż będą miękkie, dwukrotnie w tym czasie smarujemy je tłuszczem. Podajemy makrele na gorąco, przybrane ósemkami cytryny.

Podobne przepisy

Pasta z łososia do chleba

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-02-23

Dodany przez: dabal03

Kategoria: Przekąski

Ryba w brzoskwiniach

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-02

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ryby

Rybka smażona

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-11

Dodany przez: kiziolek20

Kategoria: Ryby

Szczupak pieczony z kalafiorem i boczkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 83 min.

Data dodania: 2022-10-27

Dodany przez: Monika199186

Kategoria: Ryby

Karp gotowany

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-02-18

Dodany przez: bratek

Kategoria: Ryby

Ryba panierowana

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-12

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ryby