Przepis na Szczupak pieczony z kalafiorem i boczkiem

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
83 min.
Czas przygotowania:
40 m
Czas gotowania:
8 m
Czas pieczenia:
35 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3048
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Ryba świetnie smakuję z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem.

Zdjęcia

Składniki

Akcesoria

  • patelnia,naczynie żaroodporne
  • garnek
  • duża miska
  • widelec

Jak zrobić Szczupak pieczony z kalafiorem i boczkiem?

Kalafior podzielić na różyczki, włożyć do miski, zalać zimną osoloną wodą i zostawić na około 20 minut aby wypłynęły muszki. Następnie przepłukać go pod bieżącą wodą i podgotować w garnku aż straci, „surowy” kolor (nie gotować go do miękkości!). Oczyszczonego i wypatroszonego szczupaka oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie owinąć go plasterkami boczku i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Po bokach ryby ułożyć kalafiora a na każdej różyczce spory kawałek masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po około 3-5 minutach pieczenia kalafior posypać bułką tartą i piec dalej około 30-35 minut.

Podobne przepisy

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-10

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ryby

Karp smażony w panierce

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-09-22

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ryby

Łosoś pieczony z aromatycznym masłem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-06-18

Dodany przez: kaMisia13

Kategoria: Ryby

Dorsz z warzywami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-26

Dodany przez: kanapka

Kategoria: Ryby

Dorsz smażony z pietruszką

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-09-20

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ryby

Dorsz duszony na liściach

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-02

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Ryby